Hvis det noen gang har vært en historie om null til helt, så er det Rolex Daytona. Unloved og uønsket, selger knapt 500 enheter årlig i sine formative år, har Rolex Daytona vokst til å bli en av de mest ettertraktede klokker av all tid, kommanderende år lange ventelister og forbløffende residuals. Spørsmålet er, hvordan skjedde det? Dette er reisen som gjorde replica Rolex Daytona menn klokker 116519 taperen av en David til en hulking stor Goliath.
Sixties var tiåret av sportskronografen. Jack Heuers utnevnelse som administrerende direktør i Heuer styrte lanseringen av Autavia i 1962 og Carrera i 1963. Omega Speedmaster var blant de første til spillet, introdusert på baksiden av Fifties. Men kronografen var ingen ny oppfinnelse; sett så tidlig som 1816 i Louis Moinet’s astronomiske lommeur, og i mindre armbåndsurform i begynnelsen av 1900-tallet var kronografen gamle nyheter. Faktisk hadde Rolex selv vært å lage kroneklokker siden 1930-tallet. Det som var forandret, var selvtid – etterkrigstid, sekstitallet boomed med rikdom og glamour, og med det kom fart. Motorsport, sport av herrer, var nå hyggelig på en global skala, og det var den spenningen av fart som tiltrukket en ny serie timekeepers: sportskronografen.


Chronograph klokker frem til da – selv perfekte Rolex klokker eget – ble utformet med reservert, subtil smak, men det var ikke egnet for brølende motorer og skinnende maling av verdens raskeste racermaskiner. Jack Heuer visste hva han gjorde; Tidligere satte han seg på toppen av motorsport, Formel 1, oppgavevenn og racingdriver Jo Siffert for å distribuere sine klokker blant paddocken, og tjente Heuer som tittel for første ikke-motorsportsponsor i F1. Omega hadde imidlertid satt sin øye på enda raskere maskineri; med Kennedy’s tale fra 1962 som leverte løftet om å sette mann på månen, var det en annen pris å bli hatt: bli den offisielle watchen til NASA.
Da perfekte Rolex klokker utgav sin første sporty kronograf i 1963, ref. 6239, det hadde også øynene hans vendt til stjernene. Reviving et navn som tidligere ble brukt til ref. 6062 månefase (en komplikasjon som definerer den bokstavelige betydningen av kosmografi, universell universitetsstudie), ble den nye kronografen kalt «kosmograf». Som Omega’s Speedmaster var det stort, tøft og klart, akkurat det som var nødvendig for bruk i rom. Det var det rette trekket for Rolex; Fifties hadde definert perfekte Rolex klokker som produsent av klokker for fagfolk, Submariner, GMT-Master og Milgauss som alle oppfyller en dedikert rolle for et bestemt yrke. Å ha NASA velg Rolex Cosmograph å være klokken tatt til månen ville være fullhuset.
Men det var ikke å være. Rolex Daytona oppførte seg ikke så vel som Omega Speedmaster under NASAs testing, pluss astronauten Walter Schirra hadde allerede bevist omegaens egnethet da han tok sin egen ombord Sigma 7 til pre-Apollo Mercury-Atlas 8-oppdraget. Rolex hadde savnet seg på den store, og det trengte å omgruppere. Heuer gjorde det bra med motorsport, og perfekte Rolex klokker hadde forbindelser der også. F1 ble tatt – og vil forbli så til 2013, da perfekte Rolex klokker endelig sikret sponsorettigheter – men det var andre. Løsningen kom i 1964 med fremveksten av en av Amerikas største racerserier: NASCAR.


Historien om NASCAR er godt publisert: Under det amerikanske forbudet for alkohol på tjueårene og trettiårene stilte bootleggerne bilene sine til å løpe bort politiet, og etterlot en svat av sjåfører og biler med ikke mye å gjøre når forbudet ble løftet. De tidligere bootleggerne møttes på en strand i Florida for å løpe i stedet, på et nettsted som ble brukt til rekordfartshastigheten i Forties. Det stedet var Daytona. Som sporten vokste, gjorde det også sin popularitet, med drivere som replica Rolex Daytona klokker-sponsede Junior Johnson tegning folkemengder fra hele Florida. Til slutt var etterspørselen stor nok til å bygge Daytona International Speedway, og det kom akkurat i tide for  replica Rolex Daytona klokker å regne Cosmograph og ta det i en ny retning.


Ser tilbake, det er nesten mulig å se panikken på Rolex HQ ved tap av NASA-kontrakten; Rolex Cosmograph var en salgsflop, og den største muligheten til å gjøre noe av det hadde gått. I et rush for å gi replica rolex klokker Cosmograph-formål, ble en blanding av reklamemateriell skrevet ut som frem til siste minutt forlot fremtiden for denne sviktende sportskronografen som hengte seg i balansen. Den 24 Heures du Mans-raseen (også sponset av Rolex), en verdensberømt utfordring for motorsport utholdenhet, tok det nesten med den stillefødte Rolex Le Mans, men det var sporet i Florida (som nå er vert for 24 timer i Daytona som er – overraskelse, overraskelse – også sponset av Rolex) som endelig vunnet. Rolex Cosmograph Daytona ble født.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

*
*